Een laagje verf aanbrengen is een snelle, makkelijke en betaalbare manier om je huis een totaal nieuwe look te geven. Jouw binnenmuren schilderen houdt uiteraard veel meer in dan alleen de juiste kleuren kiezen. We zetten enkele overwegingen op een rijtje.

  • Hoe gemakkelijk is de verf aan te brengen? – vloeibaarheid of viscositeit

Schilderwerken uitvoeren met kwalitatief goede verf is plezant. Eerst en vooral is het belangrijk om verf te kiezen die enerzijds een goede vloeibaarheid heeft, maar anderzijds ook niet te dik is. Verffabrikanten gebruiken verdikkers in de verf om de gewenste viscositeit te bereiken. Hierdoor is het gemakkelijker om bij het schilderen de volledige te schilderen oppervlakte dezelfde laagdikte te geven.

  • Hoe lang mag de verfpot open blijven?

Om een glad eindresultaat te bereiken, moet de verf lang genoeg nat blijven van zodra de verfpot geopend is. Dit heeft men de ‘open tijd’ van de verf. Hoe sneller de verf begint op te drogen, hoe dikker ze wordt, waardoor de vloeibaarheid ook vermindert. (zie hierboven). Traditioneel werden VOS (vluchtige organische stoffen) aan verf toegevoegd om een langere open tijd te garanderen. De laatste jaren staan deze additieven echter onder druk omdat ze schadelijk zijn voor onze gezondheid. Verffabrikanten zoeken daarom voortdurend naar ecologisch verantwoorde alternatieven.

  • Wat als er vlekken en ander vuil op de oude muur aanwezig zijn?

Je wilt met je schilderwerken beginnen maar bij een grondige inspectie van de te schilderen muren is het duidelijk dat er vlekken op staan, dat er nicotine aanslag is, … en nog meer vuil dat niet makkelijk te verwijderen is. Mag je er dan gewoon overschilderen? Ja, dat mag, op voorwaarde dat je ook hier let op de verfsoort die je gebruikt. Een watergedragen verf is geen optie in dit geval omdat de verf zich zal mengen met de wateroplosbare vlek op de muur waardoor deze opnieuw naar boven komt tijdens het droogproces. Daarom raden we aan om hoe dan ook eerst een grondlaag aan te brengen (primer) met een isolerende verf. De primer moet ook lang genoeg kunnen uitdrogen alvorens je met het schilderen van de toplaag begint.

  • Hoe zit het met de afwasbaarheid van de verf?

Daarvoor is het van belang om te weten wat de voorwaarden zijn om van een goed reinigbare verf te kunnen  spreken. En dat is… als het aan de marketeers ligt bij de verfproducenten, makkelijk uitgelegd, maar in de realiteit is enige nuancering best op zijn plaats.

De belangrijkste eigenschap van verf die bepaalt of de verf afwasbaar is en in welke mate de verf geschikt is voor een bepaalde toepassing (bijv. in de keuken, badkamer, slaapkamer,…) is de glansgraad.

Verven zijn te verkrijgen met verschillende glansgraden. Zo zijn er matte, zijdeglanzende en hoogglanzende verven te koop.

De basisregel hierbij is eenvoudig: hoe matter de verf, hoe slechter de reinigbaarheid. Of omgekeerd: hoogglanzende en zijdeglanzende verf is zeer goed reinigbaar. Matte verf is dat niet.

Bijkomend is ook de kleur van belang: lichte kleuren hebben de voorkeur op donkere kleuren. Bij donkere kleuren is het ‘opglanzen’ door te reinigen sneller zichtbaar dan bij lichte kleuren. In sommige gevallen blijft er zelfs een lichter spoor achter op de muur, het zogenaamde schrijfeffect.

Verffabrikanten testen de afwasbaarheid van hun verven aan de hand van de zogenaamde ‘schrobvastheid test’ die meet hoeveel micrometer verffilm er losgekomen is nadat een borstel met harde haren over de verffilm ‘geschrobd’ heeft. Op die manier werden 5 klassen onderscheiden die aantonen hoe schrobvast een bepaalde verf is.

Los daarvan: onthou vooral de stelregel dat glanzende verf beter afwasbaar is dan matte verf.

  • Hoe schilder ik het best een poreuze ondergrond?

Een betonnen binnenmuur schilderen is hier een mooi voorbeeld van. Beton is bij uitstek een poreuze ondergrond. Een poreuze ondergrond is alkalisch of kalkachtig en gaat reageren op verf die daar niet is op voorbereid. Een typisch fenomeen dat optreedt is zeepvorming en blaasvorming. Bij donkerkleurige verf is het effect van blaasvorming nog groter omdat donkere kleuren de muur sneller doen opwarmen. In de poriën van de betonnen muur ontstaat hierdoor gasdruk die resulteert in blaasjes in het schilderwerk.

  • Mag ik zomaar over oude verflagen schilderen?

In plaatsen die reeds verschillende keren geschilderd werden in het verleden, is het belangrijk om de oude verf zoveel mogelijk te verwijderen. Doordat er verschillende verflagen (oude verf en nieuwe verf) boven elkaar worden aangebracht, wordt in de oude verf spanning opgebouwd die kan leiden tot fijne barstjes in het nieuwe schilderwerk. Dit heet in het jargon ‘craquelé’. Ook hier is het van belang om met de juiste primer te werken. Verffabrikanten hebben verschillende soorten spanningsarme verf op de markt gebracht om dit probleem aan te pakken.

  • Wat moet ik doen om vochtproblemen te vermijden?

Zowel in oude als in nieuwe woningen kunnen er vochtproblemen optreden in en op de muren. Los van het feit dat een goed geventileerde woning – niet in het minst om gezondheidsredenen – een aandachtspunt is bij elk bouwproject, is het bij schilderwerken ook van belang om te schilderen met verf die vocht in de vorm van waterdamp, doorlaat. Dampopen verf of dampdoorlatende verf is het tegenovergestelde van dampremmende verf: wanneer er in de muur vocht aanwezig is, laat deze verf de damp door de verffilm gaan. Wanneer dit niet het geval is, worden vochtophopingen onder de verffilm zichtbaar hetgeen uiteindelijk leidt tot een structureel vochtprobleem in de muren.

  • Wat betekenen de labels op de verpakking?

Waar vroeger niet of nauwelijk rekening gehouden werd met het effect op milieu en gezondheid bij het produceren van een nieuwe verfsoort, staat dit item vandaag bovenaan de checklist van de R&D afdelingen van verffabrikanten. Verf bevat nu eenmaal stoffen die weinig milieuvriendelijk zijn. Op de verpakking van de verf zal je dan ook regelmatig labels zien staan die verwijzen naar de specifieke samenstelling van de verf. Zo is er zelfs de term ‘natuurverf’ ontstaan, en wordt het algemeen het gebruik van vluchtige organische stoffen (zoals bijv. terpentijn) tot een minimum herleid of zelfs verboden. Wanneer je specifiek op zoek bent naar een zogenaamde natuurverf, laat je je best goed adviseren. De term wordt nl. regelmatig als marketingterm gebruikt op de verpakking, omdat er geen EU normen zijn die objectief aangeven aan wat een verf moet voldoen om van een natuurverf te kunnen spreken.

 

Bronnen:

Gerelateerde artikelen:

Plannen om je woning of bedrijfsgebouw te laten schilderen? Laat je adviseren.

Schildersbedrijf Pattyn heeft meer dan 75 jaar ervaring met het schilderen en onderhouden van woningen, industriële installaties, bedrijfsgebouwen en openbare infrastructuren. Wij kunnen elk schilderproject aan. Heb je plannen om te schilderen? Contacteer ons om ze samen met jou te bespreken. We maken er graag tijd voor.

Maak een afspraak