De verfproducenten, interieurspecialisten en stijlkenners presenteren in het najaar naar goede gewoonte de trendkleuren voor de toekomst. Het jaar 2024 belooft in ieder geval een paar leuke en opvallende mogelijkheden. We zetten ze hier op een rijtje.  

BOSS Paints en Colora: Healing Blue

Healing Blue is een zachte grijsblauwe tint. Zacht, relatief sober, goed te combineren en toch sterk. Healing Blue kalmeert de zinnen, zorgt voor een aangenaam gevoel van ruimte en kan – afhankelijk van de combinatie – perfect naar de natuur verwijzen of iets futuristisch belichamen. Je kan er zowel een steensoort als een robotachtig metaal in zien. Mocht ‘zuurstof’ een kleur hebben, het zou Healing Blue kunnen zijn.

Levis en AkzoNobel: Sweet Embrace

De Nederlandse verffabrikant kiest in 2024 – het is de twintigste keer dat ze een trendkleur lanceren – voor een zachte en rustgevende omhelzing in delicaat en gedempt roze, met een beetje poederig grijs-beige. Zoals een aangename knuffel van zachte veren en subtiele avondwolken kan aanvoelen. Sweet Embrace is een dik deken van watten in een hangmat van suikerspin, licht, ontspannend en rustig wiegend.

Histor en PPG Paints: Limitless

Een warme kleur die een beetje doet denken aan uitgestrekte zandstranden, uit de gele familie en eindeloos combineerbaar, dat is Limitless. Je moet al heel veel moeite doen om deze lichte, veelzijdige, bijna zonnige kleur niet te laten passen bij een interieur, of zelfs op die set tuinmeubelen. Afhankelijk van het humeur van het moment kan je Limitless als ondersteunend accent én als hoofdkleur inzetten.

Behr, Karwei en Valspar

Behr opteert in 2024 voor de elegantie en de tijdloosheid van Cracked Pepper … en maar liefst vijftien bijpassende combinatiemogelijkheden. Denk aan warme, neutrale tinten met her of der een gedurfd accent en de opvallend diepe, verfijnde, net niet zwarte houtskooltint van Cracked Pepper. 

Bouw- en interieurketen Karwei zet een nostalgisch vakantiegevoel centraal met California Mauve. Lara De Rey op de achtergrond, een beetje flower power en de vrije jaren 1970, ze moeten ongeveer deze lichtpaarse schijn op de achtergrond gehad hebben. 

Voor Valspar mag Renew Blue de eerste keuze van 2024 worden. Het aquamarijnachtige, appelblauwzeegroene, licht tot middenblauw heeft echt een groene ondertoon en doet denken aan die oceanen, maar ook aan het betere zwembad of die rustgevende welness.

Nog een paar opvallende kleurtrends

In Nederlandse media wordt Fluor Future als een opvallende kleurtrend genoemd. Het lijkt iets voor lefgozers en durvers, want aanhangers van Fluor Future combineren felgroen met helderblauw en fluogeel met roze, op een achtergrond van luipaardvlekken of zebrastrepen. 

Rustiger – en toch ergens niet zo heel ver weg van de ‘foute’ fluotoekomst – is de Japandi-stijl. De combinatie van Japanse en Scandinavische interieurkenmerken leidt tot een Oosters scherm naast effen natuurkleuren of plaatst een opvallende vaas op een strakke salontafel. 

De zomer van Barbie laat zich in 2024 waarschijnlijk nog een beetje voelen in veel rozerood en perzikroze, en ook de combinatie van lichtblauw en goud is een aanrader om in het oog te houden.

Voilà. Laat 2024 maar komen!

Vraag ons advies