Je wil het niet graag meemaken. Je hebt je droomhuis gevonden en je begint met de renovatie ervan. De buitengevels zien er nog vrij goed uit en je beslist om ze niet te herschilderen maar enkel te laten na-isoleren. Weken en maanden gaan voorbij en plots begint de verf van de muren te bladderen en zien je gevels er heel wat minder goed uit. Nochtans bleef de verf al jarenlang aan de gevel hangen zonder zichtbare slijtage.

De luchtspouw in je gevels: Waarom is ze belangrijk?

De luchtspouw is de ruimte tussen de buitengevel en de binnenmuren. Deze ruimte is opengelaten om voldoende luchtcirculatie te voorzien tussen beide muren. Wanneer je de spouwmuur isoleert vermindert de luchtcirculatie waardoor de ventilatiemogelijkheid van de spouw afneemt. En die heb je nu net nodig om vocht uit je muren te weren.

Het gebruikte verfsysteem: dampremmend of dampopen?

Wanneer je verfwerk begint af te bladderen nadat je je gevels hebt laten na-isoleren is de kans groot dat het gebruikte verfsysteem dampremmend is. Een dampremmend verfsysteem, zoals het woord zelf suggereert, laat weinig of geen vocht door. Ok, zal je zeggen, ik wil geen regen in mijn muren, dus dat zit goed. Helaas, deze redenering klopt niet helemaal.

 

De controle en vaststelling van de ondergrond is van cruciaal belang om kwalitatief hoogstaand werk te kunnen leveren en een onverwachte meerkost te vermijden.

 

Door een dampremmende buitengevel na te isoleren, blokkeer je de enige ontsnappingsroute van vocht dat van binnenuit komt. Hierdoor neemt de buitengevel teveel vocht op en kan de verf op termijn gaan afbladderen. Het kan maanden, zelfs jaren duren alvorens dit plots optreedt. Elk schilderwerk begint bij Pattyn daarom met een perfecte voorbereiding. We hebben het er reeds over gehad en kunnen er niet genoeg de nadruk op leggen. Daarom bekijken we samen met jou hoe de structuur van je gevels eruitziet. Is er reeds een verfsysteem op aangebracht? Is de gevel na-geïsoleerd? De controle en vaststelling van de ondergrond is van cruciaal belang om kwalitatief hoogstaand werk te kunnen afleveren en je jaren nadien niet op te zadelen met een onverwachte meerkost.

 

Heb je ook plannen om je woning te herschilderen? Heb je na het lezen van dit artikel vragen? Neem contact opmet onze adviseurs. Ze bespreken met jou de mogelijkheden en maken een passende offerte op.