Schadelijke stoffen in verf

Wie zijn huis schildert, staat er zelden bij stil dat er in verf ook schadelijke stoffen zitten die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Het zijn zogenaamde vluchtige organische stoffen (VOS), die onzichtbaar aanwezig zijn in veel verfsoorten. Ook verwante producten zoals verfverdunners of verfverwijderaars bevatten ‘vos’.

Welke maatregelen kan je nemen?

Er is echter geen reden tot paniek. De kans dat je blootgesteld wordt aan toxische stoffen in verf hangt van verschillende factoren af. En het goede nieuws is: je kan ze – grotendeels – vermijden.

  • Het risico bij ‘oude’ verf is hoger dan bij de huidige verfsoorten

Vroeger werden er sowieso meer toxische bestanddelen gebruikt in verf dan vandaag. Zowel op Vlaams als op Europees vlak zijn er richtlijnen die bepalen welke hoeveelheid VOS er mag vrijkomen uit verf. Let dus goed op wanneer je oude verf verwijdert. Een masker dragen is dan zeker geen luxe.

  • Kies voor milieuvriendelijke verfsoorten

Er zijn tal van verfsoorten in de handel verkrijgbaar. Verfsoorten met labels als ‘eco’ en ‘bio’ zijn niet vanzelfsprekend vrij van schadelijke stoffen. Laat je goed adviseren of doe beroep op een professionele schilder.

  • Neem de ruimte die geschilderd werd niet direct in gebruik

Dikwijls volstaat het om de verf lang genoeg te laten uitdrogen en dan pas de geschilderde ruimte te betreden. Het is daarom aan te raden om enkele dagen te wachten alvorens je de ruimte opnieuw gebruikt.

  • Ventileren en verluchten is essentieel

Tegenwoordig is er bij de bouw van nieuwe woningen veel te doen rond ventilatie en verluchting. Nieuwbouwwoningen zijn doorgaans zeer goed geïsoleerd waardoor een goede ventilatie en verluchting in een woning essentieel zijn. Dit zorgt ervoor dat het risico op blootstelling aan eventuele VOS in verf quasi tot nihil herleid wordt.

Plannen om je woning of bedrijfsgebouw te laten schilderen? Laat je adviseren.

Schildersbedrijf Pattyn heeft meer dan 75 jaar ervaring met het schilderen en onderhouden van woningen, industriële installaties, bedrijfsgebouwen en openbare infrastructuren. Wij kunnen elk schilderproject aan. Heb je plannen om te schilderen? Contacteer ons om ze samen met jou te bespreken. We maken er graag tijd voor.

Maak een afspraak