Wat is verf eigenlijk?

Verf kwam vroeger altijd uit de natuur omdat er geen andere oplossingen waren. Schilders waarvan we vandaag nog steeds hun werken bewonderen in musea over heel de wereld maakten hun eigen verf op basis van grondstoffen die ze vonden in de natuur. Verf bestaat hoofdzakelijk uit 4 componenten: een bindmiddel dat ervoor zorgt dat de verschillende componenten een homogeen product vormen, een vloeibaar oplosmiddel, pigmenten die de kleur van de verf bepalen en hulpmiddelen die de kwaliteit van de verf verbeteren (beter bewaren, sneller drogen, …). Los van de samenstelling ervan bestaat verf in 2 varianten: watergedragen verf en solventgedragen verf. Het verschil in deze 2 varianten zit hem in het oplosmiddel dat gebruikt wordt. Bij watergedragen verf is dat… je raadt het nooit: water. Bij solventgedragen verf is het oplosmiddel … een solvent, in vele gevallen terpentijn, beter gekend als white spirit.

Zowel solventgedragen verven als watergedragen verven kunnen evenwel natuurverven zijn.

Wat is natuurverf?

Natuurverf is verf die een zo groot mogelijk aandeel “natuurlijke” componenten bevat  (die m.a.w. grotendeels bestaat uit nagroeibare of minerale grondstoffen. Onder “nagroeibare” grondstoffen verstaan we elementen die de natuur op korte termijn opnieuw aanmaakt terwijl “minerale” grondstoffen gewonnen worden uit mineralen of gesteenten die voorkomen in de natuur.

Natuurverf komt eveneens voor in de klassieke  verf varianten, net zoals synthetische verf: solventgedragen natuurverf en watergedragen natuurverf. De term “watergedragen verf” op zich klinkt milieuvriendelijker dan “synthetische verf”. Toch is de benaming wat misleidend aangezien dit enkel slaat op het oplosmiddel en niet op de andere componenten.

Soorten natuurverf

Dispersieverf is de verzamelnaam voor watergedragen muur- en plafondverven. De natuurlijke variant hiervan is samengesteld op basis van natuurlijke bindmiddelen zoals krijt, klei of kalk. Natuurlijke dispersieverven zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen: schrobvast, extra dekkend, extra wit, … enz. Hierdoor is dit een evenwaardig alternatief voor synthetische dispersieverf.

Kalkverf is een muur- en plafondverf op basis van kalkpoeder dat geblust werd na verhitting van kalksteen. Kalksteen heeft van nature een zeer goede ontsmettende eigenschap waardoor het goed gedijt in vochtige omgevingen of ruimtes met weinig verluchting, bijv. als muurverf voor badkamers.

Kalei is een buitenbeentje in ons overzicht van natuurverven omdat het strikt genomen geen echte verf is. Van oudsher is kalei een pleister op basis van kalk, water en zand (zie ook artikel: “Traditioneel kaleien of schilderen?”). Recent hebben vele verfproducenten ook kaleimixen op de markt gebracht, die het makkelijker maken om kant-en-klaar te kaleien.

Dit is een minerale verf op basis van natriumsilicaat die zich zeer goed leent om gevels te schilderen. De verf dringt goed door in bijv. bakstenen gevels (minerale ondergrond) waardoor het een prima oplossing is tegen vervuiling.

De definitie van natuurverf is helaas niet strikt omschreven in één of andere Europese norm.

De labels

Ecocert gelabelde verven bevatten een maximaal aandeel natuurlijke producten. Er zijn ook bepaalde limieten voor het gehalte aan organische stoffen.

Het Natureplus label woerdt enkel toegekend aan duurzame bouwproducten met een geringe milieu-impact.

Het Europees Ecolabel zegt niks over de samenstelling van de verf maar wel over het gehalte aan vluchtige organische stoffen en formaldehyde.

Hoe herken je natuurverf op de verpakking?

De definitie van natuurverf is helaas niet strikt omschreven in een of andere Europese norm. Als consument is het best om advies in te winnen van een specialist. Wij werken reeds jaar en dag met verschillende soorten verf zowel voor buitengevels als binnenschilderwerken. We kunnen jou ook perfect adviseren wanneer je graag met natuurverf je woning laat schilderen. Er zijn een aantal labels die je zelf als consument als leidraad kan nemen om te weten of de verf die je wil gebruiken een klassieke synthetische verf is of een natuurverf.

Plannen om je woning te schilderen? Laat je goed adviseren.

Heb je vragen?

Schildersbedrijf Pattyn heeft meer dan 75 jaar ervaring met het schilderen en onderhouden van woningen, industriële installaties, bedrijfsgebouwen en openbare infrastructuren. Wij kunnen elk schilderproject aan. Heb je plannen om te schilderen? Contacteer ons om ze samen met jou te bespreken. We maken er graag tijd voor.