Veel mensen willen hun huis laten schilderen of herschilderen, maar weten niet goed wanneer ze er moeten mee beginnen. Een vraag die wij regelmatig te horen krijgen: Is het nu al nodig om onze gevel te herschilderen of kan het nog even wachten?

Buitengevels schilderen

Buitenschilderwerken zijn niet alleen decoratieve schilderwerken. Het schilderwerk heeft ook een beschermende functie. De buitengevels van je huis zijn onderhevig aan tal van natuurfenomenen die ervoor zorgen dat ze vroeg of laat nood hebben aan een opfrisbeurt. Gevelverf is daarom vochtwerend (regen) en uv-bestendig (zon). Je kan zelfs nog een stapje verder gaan: er bestaat zelfs verf die vuilafstotend is en de chemische invloed van bepaalde stoffen kan neutraliseren.

Je kan zelf eenvoudig controleren of het tijd wordt om een gevel te herschilderen:

  • Het verfwerk vertoont blaasjes en scheurtjes
  • De verf is beschadigd of verkleurd
  • De verflaag is verpoederd: De verf hecht niet meer op de muur

Gevels op het zuiden en westen van uw huis hebben meestal sneller een onderhoud nodig. Ze hebben meer af te rekenen met regen en zon.

De ideale weersomstandigheden

De warmste zomerdagen zijn ondertussen voorbij. Je huis schilderen in een hittegolf zoals we die de voorbije weken gekend hebben, is niet ideaal. Verf moet tijd hebben om te hechten op de muur en te drogen. We gaan nu stilletjes aan naar de herfst. Dit is het ideale moment om je huis te laten herschilderen. As je geen extra maatregelen kan nemen, is een temperatuur tussen 10 en 25°C ideaal om het beste schilderwerk uit te voeren. Dit neemt niet weg dat het onmogelijk wordt om te schilderen bij vriestemperaturen.

De donkere dagen: schilderen bij vrieskou

Wordt het winter en kan je echt niet langer wachten om ermee aan de slag te gaan? Dan doe je best beroep op een schildersbedrijf dat ervaring heeft met verschillende verftechnieken en verfsystemen zoals Pattyn. Door onze jarenlange expertise met industriële schilderwerken en onderhoudswerken kunnen we ook in dergelijke omstandigheden met het juiste verfsysteem en verftechnieken een optimaal resultaat behalen.

Binnenmuren schilderen

Je binnenschilderwerk is minstens even belangrijk als je buitenschilderwerk. Ook hier is de boodschap: regelmatig onderhoud leidt tot een langere levensduur. Je hebt zelf ook een invloed op de levensduur van je binnenschilderwerk:

  • Maak je binnenschilderwerk af en toe schoon met een vochtige doek. Vergeet hierbij de ramen en deuren niet.
  • Controleer op blaasjes en scheurtjes en let vooral op de hoeken en naden (vensterbanken, ramen, deuren) waar vocht gemakkelijker kan indringen.
  • Beter voorkomen dan genezen: Laat een schilder ook de kleine onderhoudswerken doen: bijschilderen, vochtwerend maken, … het voorkomt dat je plots voor een onverwachte investering komt te staan.
  • Zorg voor voldoende ventilatie: Waar lucht circuleert, droogt vocht sneller op. Dit geldt zowel voor binnenmuren als voor buitenmuren.

Schilderen is onze passie: al meer dan 70 jaar

Meer dan 70 jaren ervaring met het schilderen en onderhouden en van industriële installaties, bedrijfsgebouwen, openbare infrastructuren en woningen. Ook uw huis (interne link) verven wij, zowel buiten als binnen. We laten niks aan het toeval over.

Contacteer ons om uw plannen te bespreken. We maken er graag tijd voor.