2.500.000 m² handwerk

Volgend jaar wordt de Eiffeltoren 130 jaar. Het meest herkenbare monument van Frankrijk moet er dan opnieuw piekfijn uitzien. Een smeedijzeren constructie van niet minder dan 2.500.000 m² oppervlakte wordt dan met de hand geverfd. Jawel, je leest het goed: met de verfborstel. Niet minder dan 25 schilders en 60 ton verf is er nodig om dit historisch icoon om de 7 jaar te herschilderen… zoals Gustave Eiffel het in zijn naslagwerk over zijn meesterwerk beschreven heeft.

De juiste kleuren

Door de jaren heen werden verschillende kleuren gebruikt om de Eiffeltoren te schilderen. Weliswaar is er één constante in het kleurenspectrum: voor de laagste delen van de toren worden donkerder kleuren gebruikt dan voor de hogere delen van de toren. Dit komt omdat we kleuren op een andere manier waarnemen naarmate de afstand groter wordt en de achtergrond anders is. Door die techniek toe te passen, zien jaarlijks 7 miljoen mensen vanop de begane grond de Eiffeltoren in zijn gekende ‘Brun Tour Eiffel’.

Facelift 2018 – 2021

De toren werd reeds 19 keer herschilderd. Dit jaar zullen de schilderwerken verder gaan dan de voorgaande schilderbeurten. De smeedijzeren toren is aan een grondige facelift toe. Uit een onderzoek van de 19 verschillende verflagen is gebleken dat de staat van de Eiffeltoren aanzienlijk verslechterd is. Doordat het originele smeedwerk bijzonder onderhevig is aan corrosie zal het volledige metaalwerk worden gestript en waar nodig worden hersteld. Afhankelijk van de weersomstandigheden zullen de werkzaamheden duren tot midden 2021.

Plannen om je woning of bedrijfsgebouw te laten schilderen? Laat je adviseren.

Schildersbedrijf Pattyn heeft meer dan 75 jaar ervaring met het schilderen en onderhouden van woningen, industriële installaties, bedrijfsgebouwen en openbare infrastructuren. Wij kunnen elk schilderproject aan. Heb je plannen om te schilderen? Contacteer ons om ze samen met jou te bespreken. We maken er graag tijd voor.

Maak een afspraak