Wat is structuurverf?

Structuurverf is watergedragen latex- of acrylaatverf waaraan zand- of kwartskorrels zijn toegevoegd. Door het aanbrengen van de structuurverf creëer je een bepaald effect op de muur. Dit resulteert in een ruw oppervlak dat naast het effect van de korrels ook oneffenheden wegwerkt op de muur. Muren die geschilderd zijn met structuurverf hebben één belangrijk nadeel: het is lastiger om nadien de muur schoon te maken, door de korrelachtige structuur.

Hoe breng je structuurverf aan?

Het aanbrengen van structuurverf vraagt net zoals alle schilderwerken in je woning om een goede voorbereiding. Je hebt een verfborstel (blokkwast) of een vachtroller nodig om de verf aan te brengen op de muren en een structuurroller om daarna de gewenste structuur aan te brengen op de verf. Structuurrollers zijn beschikbaar in verschillende soorten qua grofheid. De grofheid van de roller bepaalt het eindresultaat.

De voorbereiding

Verwijder de slechte of loshangende verflagen en repareer scheurtjes en barsten. Plak kozijnen, plinten en randen van plafond af met schilderstape.

Wanneer de muren onbehandeld zijn, breng je eerst een primer aan. Die zal in de muur indringen en zorgt ervoor dat de structuurverf goed blijft hechten op de muur en beter zal dekken waardoor je een mooie egale structuur krijgt. Nieuw gestucte muren moet je sowieso eerst 30 dagen laten uitdrogen alvorens erop te schilderen.

Daarna kan je de structuurverf aanbrengen. Eerst verdeel je de verf gelijkmatig op de te schilderen muur met een verfborstel (bij voorkeur een blokkwast)  en daarna gebruik je de structuurroller om de gewenste structuur aan te brengen. Schilder niet meteen de volledige muur maar werk in delen want anders riskeer je dat de verf opgedroogd is wanneer je er structuur in aanbrengt. Je hoeft geen extra verf meer op de structuurroller te doen. De verf op de muur volstaat om de structuur aan te brengen met de roller.

Breng de volgende banen structuurverf aan en behandel de muur direct met de structuurroller. Zorg voor overlap in de banen. Werk zo de hele wand af en je muren zijn weer als nieuw.

Geen tijd of zin om zelf aan de slag te gaan?  laat je goed adviseren

Schildersbedrijf Pattyn heeft meer dan 75 jaar ervaring met het schilderen en onderhouden van woningen, industriële installaties, bedrijfsgebouwen en openbare infrastructuren. Wij kunnen elk schilderproject aan. Heb je plannen om te schilderen? Contacteer ons om ze samen met jou te bespreken. We maken er graag tijd voor.