Hoe komt het dat verf haar kleur verliest?

Je hebt ze wellicht al hier en daar gezien: ‘roze’ metalen poorten. Een rode poort is veranderd in een roze exemplaar. Het verfsysteem op de metalen poort heeft door de jaren heen zijn kleurvastheid verloren en verliest zijn oorspronkelijke kleur.

Kleuren zijn onderhevig aan licht. Daar kan je niet aan onderuit. De levensduur van een verfsysteem wordt niet alleen bepaald door de kwaliteit van de ondergrond, de verf en de laagdikte.

Bindmiddel en kleurpigmenten

Verf moet elastisch zijn aangezien de ondergrond dat ook is. Verf moet namelijk. het uitzetten en krimpen van de ondergrond kunnen volgen. Daarvoor is het bindmiddel in de verf verantwoordelijk. In dit bindmiddel bevinden zich ook de kleurpigmenten van de verf. Na verloop van tijd zorgt het ultraviolette licht van de zon ervoor dat de bindmiddelmoleculen worden aangetast. Hierdoor begint de verf te verkleuren. In het vakjargon spreken we ook van ‘verkrijten’ of ‘verpoederen’.

De zwakke kleuren: geel, oranje en rood

Rood, oranje en geel zijn de zwakke kleuren. Ook donkere kleuren zijn vatbaar voor dit fenomeen. Zij gaan bij fel zonlicht het makkelijkst verkleuren. Onze rode metalen poort wordt dan een afgebleekt roze exemplaar.

Om hiervoor een oplossing te vinden, zijn verffabrikanten op de markt gekomen met kleurvaste, 2-componenten verven, meestal op basis van polyurethanen. Vroeger sterk solventhoudend, maar vandaag zijn ook milieuvriendelijker watergedragen varianten beschikbaar. Deze verf is tevens slijt- en krasvast en bestand tegen agressieve producten. Deze verf wordt daarom veelal gebruikt bij ondergronden die het zwaar te verduren hebben, bijv. door fel licht. Een andere situatie waarin deze 2-componenten (polyurethaan)verf wordt gebruikt is als coating voor vloeren in bedrijfshallen, parkings, … Kortom, als het belangrijk is dat de ondergrond moet kunnen weerstaan aan de zwaarste mechanische belasting.

Heeft u zelf vragen over verfsystemen en hun industriële toepassingen?  Laat u adviseren.

Schildersbedrijf Pattyn heeft meer dan 75 jaar ervaring met het schilderen en onderhouden van woningen, industriële installaties, bedrijfsgebouwen en openbare infrastructuren. Wij kunnen elk schilderproject aan. Heb je plannen om te schilderen? Contacteer ons om ze samen met jou te bespreken. We maken er graag tijd voor.