Ben je van plan om deze zomer de gevel van je woning te laten herschilderen? We helpen je graag op weg met deze 5 tips die 75 jaren ervaring in schilderwerken bundelen.

Tip 1: Check de toestand van je gevel

Met de winter hebben onze huizen het hard te verduren gehad. Koude, regen en sneeuw zijn niet meteen de beste vrienden van je gevels.

Een groene schijn op je gevels door mosvorming. Mosvorming zorgt er ondermeer voor dat de muur niet meer kan ademen wat op termijn tot schimmelvorming leidt. Om dit op te lossen reinig je de gevel met een geschikte mos- en schimmelverdelger. Na inwerking na te spoelen met zuiver water, waarna je het verfwerk kunt starten.

Verf die begint af te bladderen is ogenschijnlijk snel op te lossen door de muur op te schuren met een grove borstel.

Toch raden wij aan om na te kijken of er geen ander probleem aanwezig is, nl.

Een dampremmend verfysteem in combinatie met een nageïsoleerde gevel heeft voor vochtproblemen gezorgd.Dikwijls ligt een vochtprobleem in de gevel aan de basis van afbladderende verf op de gevel. Door een dampremmende buitengevel na te isoleren, blokkeer je deels de ontsnappingsroute van vocht in de gevel die van binnenuit komt. Het kan maanden duren vooraleer dit probleem zichtbaar wordt. Als je twijfelt of de afbladderende verf al dan niet het gevolg is hiervan, raadpleeg een expert om dit na te kijken. De controle van de staat van de ondergrond is minstens even belangrijk als het schilderwerk zelf.

Barsten in de gevel als gevolg van temperatuurschommelingen, grondverschuivingen en andere ‘normale’ natuurfenomenen. In elke woning zit er beweging. Dat is heel normaal. Kleine barsten en scheurtje kan je makkelijk wegwerken met een voegkit. Heb je plannen om je gevel te herschilderen en lijkt er een ander probleem aanwezig te zijn met barsten in de gevel? Dan raden we aan om een expert in te schakelen. Een goed advies en een structurele oplossing besparen je veel ellende achteraf.

Tip 2: Kies het juiste moment om te schilderen

Verven of BBQ’en of allebei? Wat gaan we volgend weekend doen? Mooi weer zet aan tot klussen. Alvorens aan de slag te gaan, kies je best het ideale moment om te schilderen. Een zonnige dag is ideaal, wanneer de temperatuur ook ideaal is. Bij een “Vlaamse hittegolf” met constante temperaturen van meer dan 25°C is het niet aan te raden om te schilderen. De verf droogt te snel en het eindresultaat zal strepen vertonen als gevolg van het rollen met de verfrol.

Tussen de 10°C en 20°C is de ideale temperatuur om met watergedragen buitenverf aan de slag te gaan.

Tip 3: Kies de juiste kleuren

De gustibus et coloribus non disputandum est… Over smaken en kleuren moet je niet discussiëren. Toch zijn er enkele vuistregels die we je graag meegeven om je te helpen bij de keuze van de juiste kleuren voor je gevel.

  • Hou rekening met de stijl van je huis. Hoe strakker de architectuur van je woning, hoe minder kleur je wellicht zal nodig hebben en laat je inspireren door de omgeving.
  • Bekijk ook de delen die niet moeten geschilderd worden. Kies bijv. een gevelkleur die makkelijk te combineren is met de kleur van het dak.
  • Lichte of donkere kleuren? Lichte kleuren geven je woning een grotere indruk waar donkere gevel tinten eerder het accent leggen op de architectuur van je woning en je huis ook kleiner laten lijken. Strak witte buitengevels zijn nog steeds zeer populair voor een moderne en tijdloze look.
  • De kleur van het schrijnwerk bepaalt de look van je woning. Heb je veel ramen in je woning dan raden we af om donker schrijnwerk te combineren met een lichte kleur voor de gevels. Donkere verf accentueert net iets teveel de ‘kaders’ van de vensters en deuren. Lichtere tinten zijn dan ook een ‘veiliger’ optie.
  • Garagepoorten, tuinmeubelen, tuinhekken, … Hierover hebben we in onze blog al meermaals geschreven. Meer tips omtrent het schilderen ervan vind je o.a. hier:

 

Tip 4: Ja… zelfs je BBQ kan je herschilderen.

Heel wat BBQ’s belanden kort na vaderdag op het containerpark. Nochtans kan je zelfs een BBQ nieuw leven geven als je die – louter toevallig uiteraard – de hele winter hebt laten buiten staan. Na de winter volstaat het om je BBQ stel te herschilderen met hittebestendige verf. Eerst doe je een grondige schoonmaak en verwijder je kolen en ander vuil met een borstel. Schuur de roestvlekken af met een grove schuurspons en ontstof alles om nadien te schilderen. Een BBQ stel schilder je met hittebestendige verf. Een grondlaag is meestal niet nodig. Hittebestendige verf is beschikbaar in spuitbussen. Bespuit de BBQ in meerdere dunne lagen en laat de BBQ enkele uren drogen in de zon.

Tip 5: Geen tijd of zin om zelf aan de slag te gaan?  Laat je adviseren.

Schildersbedrijf Pattyn heeft meer dan 75 jaar ervaring met het schilderen en onderhouden van woningen, industriële installaties, bedrijfsgebouwen en openbare infrastructuren. Wij kunnen elk schilderproject aan. Heb je plannen om te schilderen? Contacteer ons om ze samen met jou te bespreken. We maken er graag tijd voor.