Hoe bescherm ik mijn houten buitenschrijnwerk?
Er zijn verschillende voorwaarden waaraan houtafwerking moet voldoen om duurzaam te zijn. De belangrijkste voorwaarde is dat de ondergrond verenigbaar is met de afwerking. Daarop volgen de dikte van de laag en de kleur van de afwerking.
Veel producten claimen te werken op iedere ondergrond, maar zo eenvoudig is het niet. Voor je op zoek gaat naar een product, zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden:
- de houtsoort
- de verfsamenstelling
- het type element dat moet beschermd worden
Op deze beelden hieronder kan je duidelijk het verschil zien van dezelfde afwerking, maar op verschillende houten ondergronden.
Wat beïnvloedt de afwerking op hout?
De houtsoorten
De houtsoort en de verenigbaarheid ervan met de afwerking is erg belangrijk. Bepaalde houtsoorten bevatten namelijk antioxidanten, die de droging en verharding van alkydharsen of de oliën verhinderen.
Andere houtsoorten geven chemische verbindingen af of brengen harsuitlogingen teweeg.
Het is echter niet zo gemakkelijk. De verschillen tussen de houtsoorten hierboven en het effect van de afwerking kon tot heden nog niet geïdentificeerd worden. Wat wil zeggen dat het niet eenvoudig is om schade te voorspellen.
De kleur van de afwerking
Donkere kleuren hebben een groot absorptievermogen, waardoor ze meer opwarmen. Dat kan zorgen voor uitzetting van het hout of blaasvorming veroorzaken door de aanwezigheid van vocht. Zo ontstaat er dus sneller een beschadiging.
Natuurlijke kleuren beschermen het hout minder goed tegen felle zonnestralen. Dat kan leiden tot de afbraak van moleculen, gepaard met de afwerkingslaag die sneller loskomt en schimmels die ontstaan. Dit zorgt voor donkere plekken in het hout.
Dikteverschil
Uit onderzoek blijkt dat de dikteverliezen voor eenzelfde afwerking grotendeels los staan van de houtsoort en de kleur van de afwerking.
Wat wel werd vastgesteld is dat er een verschil is tussen solventgedragen verven en watergedragen verven. De watergedragen verf heeft over het algemeen een lagere erosiesnelheid.
Uit de resultaten van verschillende studies blijkt dat er een onderhoud nodig is vooraleer de afwerking verdwenen is. Bij het aanbrengen van je afwerking houdt je best de aangeraden dikte van het product aan.
Bron:
De Vlaamse Schilder mei 2021
WTCB-Contact 2021-2, E. Cailleux, dr., adjunct-laboratoriumhoofd, laboratorium Bouwchemie, WTCB
Plannen om je woning of bedrijfsgebouw te laten schilderen? Laat je adviseren.
Schildersbedrijf Pattyn heeft meer dan 75 jaar ervaring met het schilderen en onderhouden van woningen, industriële installaties, bedrijfsgebouwen en openbare infrastructuren. Wij kunnen elk schilderproject aan. Heb je plannen om te schilderen? Contacteer ons om ze samen met jou te bespreken. We maken er graag tijd voor.