Je garage als opslagplaats

Voor sommige mensen is een garage louter een plek om de auto op stal te zetten, maar voor anderen is het de opslagplaats bij uitstek voor heel wat spullen. Een sectionaalpoort, opgebouwd uit meerdere “sandwichpanelen” (twee gelakte metalen platen met daartussen harde isolatie), heeft het voordeel t.o.v. een klassieke kantelpoort dat ze minder plaats inneemt. Maar hoe ga je aan de slag als je ze wil herschilderen?

De voorbereiding

Om een al dan niet behandelde metalen ondergrond te herschilderen gaan we als volgt te werk: Eerst verwijderen we met een harde staalborstel zoveel mogelijk roest van de poort. Daarna gebruiken we grof schuurpapier om resterende oneffenheden en onzuiverheden weg te werken. Wanneer de poort vroeger al eens geschilderd was, verwijderen we de afbladderende verf eveneens met schuurpapier tot het oppervlak een matte structuur heeft waarop de grondlaag goed kan hechten. De nog goed hechtende, oude verflagen worden lichtjes opgeschuurd.

Het is raadzaam om na het ontroesten het oppervlak volledig te ontvetten en uiteraard te ontstoffen vooraleer het verven kan starten..

De grondlaag aanbrengen

Wanneer onze poort klaar is om geschilderd te worden, breng we eerst een performante anti-roest grondlaag aan die tevens uitstekend op de voorbehandelde ondergrond moet hechten. Deze grondlaag kan een specifieke hechtingsprimer zijn, maar er bestaan ook grondlagen die eveneens als eindlaag kunnen aangewend worden. Eventueel moeten we de verf volgens de voorschriften op de verpakking verdunnen. Een verdunde verf vloeit merkelijk beter en zo bekom je een strakker resultaat, maar het wordt na het verdunnen wel moeilijker om voldoende laagdikte en dekkracht te bekomen.

De afwerkingslaag aanbrengen

Als eindlaag brengen we een slijt- en krasvaste lakverf aan met uitstekend kleur- en glansbehoud, eventueel met extra toevoeging van roestwerende pigmenten. Twee-componenten verven bieden veelal de beste duurzaamheid, maar ervaring in het verwerken hiervan is zeker een must. De applicatie gebeurt met een spuitpistool, of met een kortharige microvezel verfroller en puntkwast.

En tot slot nog dit: het ziet ernaar uit dat de zon definitief haar weg heeft gevonden naar onze contreien. Vermijd om te schilderen in de felle zon. Het is niet enkel ongezond. Het zorgt ervoor dat de verf te snel droogt en niet goed hecht op het metalen oppervlak van je poort. Dit probleem is des te groter naarmate de verftint donkerder is. Dus beter even wachten tot het wat koeler is. Dat is ook aangenamer werken!

Geen tijd of zin om zelf aan de slag te gaan?  Laat je adviseren!

Schildersbedrijf Pattyn heeft meer dan 75 jaar ervaring met het schilderen en onderhouden van woningen, industriële installaties, bedrijfsgebouwen en openbare infrastructuren. Wij kunnen elk schilderproject aan. Heb je plannen om te schilderen? Contacteer ons om ze samen met jou te bespreken. We maken er graag tijd voor.