Om je badkamer te schilderen ga je met andere verfmaterialen te werk dan in de andere ruimtes van je woning. In de badkamer moet je immers rekening houden met de hoge vochtigheidsgraad. Waterspatten en waterdamp kan je niet vermijden. Daarom werken we in de badkamer met vochtbestendige verven die na droging waterwerend blijven.

Zoals bij elk ander schilderwerk brengen we eerst een geschikte grondlaag of primer aan op de te schilderen oppervlakken. Dit zorgt ervoor dat de verf beter hecht en het eindresultaat van onze schilderwerken een mooi egaal geheel vormen.

Welke verf is het meest geschikt voor een badkamer?

Bij het schilderen van een vochtige ruimte zoals een kelder of een badkamer denken vele mensen spontaan aan ‘ademende’ verf hetgeen betekent dat de verf dampdoorlatend of poreus is. Sterk poreuze verven kunnen veel vocht opnemen en die nadien weer afstaan.  Het is echter een illusie te denken dat ademende verf zomaar alle vocht uit de ondergrond kan laten verdampen zonder zelf af te bladderen of schade te vertonen.

In de badkamer gaat het niet zozeer over het al dan niet “ademend karakter” of de waterdampdoorlaatbaarheid van verf, maar over de vochtbestendigheid. De ondergrond waarop je schildert moet zeker en vast droog zijn op het moment van de schilderwerken. Een badkamer muur kan immers door de jaren heen aangetast zijn door vochtproblemen. Deze pakken we eerst aan alvorens we met de schilderwerken beginnen. Indien de ondergrond volkomen droog is, heb je geen ademende verf nodig die het vocht vanuit de ondergrond doorheen de verf kan laten verdampen. Voor de afwerkingslagen gebruiken we steeds waterbestendige verf.

Kunnen we een muur met tegels herschilderen?

Muurtegels kunnen ook geschilderd worden. Daarvoor gebruiken we een ander soort grondverf die makkelijk hecht op de gladde ondergrond van de tegels (bij voorkeur een twee-componenten primer voor gladde oppervlakken). Voor de afwerking gebruiken we dezelfde waterbestendige verf als voor andere muren.

Tot slot nog enkele aandachtspunten…

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je nieuwe badkamer en het nieuwe schilderwerk is een goede ventilatie cruciaal. Hoe beter de ventilatie, hoe minder kans op vochtplekken op de muren, en hoe langer je zal kunnen genieten van je nieuwe badkamer!

Geen tijd of zin om zelf aan de slag te gaan?  Laat je goed adviseren!

Schildersbedrijf Pattyn heeft meer dan 75 jaar ervaring met het schilderen en onderhouden van woningen, industriële installaties, bedrijfsgebouwen en openbare infrastructuren. Wij kunnen elk schilderproject aan. Heb je plannen om te schilderen? Contacteer ons om ze samen met jou te bespreken. We maken er graag tijd voor.