De 4 basiscomponenten van verf

Verf bestaat hoofdzakelijk uit 4 componenten: een bindmiddel dat ervoor zorgt dat de verschillende componenten een homogeen product vormen, een vloeibaar oplosmiddel, pigmenten die de kleur van de verf bepalen en hulpmiddelen die de kwaliteit van de verf verbeteren (beter bewaren, sneller drogen, …).

Meer weten over de verschillende verfsoorten?

Wat is natuurverf? – Over het verschil tussen synthetische verf en verf op basis van natuurlijke bestanddelen

Wat is structuurverf? – Over acrylverf en latexverf waar zand- of kwartskorrels aan toegevoegd zijn

Het bindmiddel bepaalt de naam op de verpakking

Vroeger werd uitsluitend natuurlijke latex gebruikt als bindmiddel. Latex wordt gewonnen uit rubber. Zoals elk natuurlijk product is de kwaliteit ervan wisselend. Daarom zijn verffabrikanten op zoek gegaan naar alternatieve (synthetische) oplossingen: synthetische latex en acrylaat.

Op de verpakking van verf komen deze benamingen steevast  voor als ‘latexverf’ of ‘acryl(aat)verf’. Acrylaat heeft een andere samenstelling dan latex waardoor het als bindmiddel kwalitatief beter is. Dit verklaart meteen ook het prijsverschil in de twee soorten verf. Acrylverf is duurder dan latexverf. Acrylverf behoudt namelijk langer zijn kleur en is beter afwasbaar dan latexverf. Ook binnen het gamma van acrylaatverven zijn er grote verschillen in kwaliteit. Laat je goed adviseren alvorens aan de slag te gaan!

Plannen om je woning of bedrijfsgebouw te laten schilderen?

Schildersbedrijf Pattyn heeft meer dan 75 jaar ervaring met het schilderen en onderhouden van woningen, industriële installaties, bedrijfsgebouwen en openbare infrastructuren. Wij kunnen elk schilderproject aan. Heb je plannen om te schilderen? Contacteer ons om ze samen met jou te bespreken. We maken er graag tijd voor.