5 cruciale stappen voor je gaat schilderen

Wat de meeste mensen beschouwen als ‘verven’ is de laatste fase van een proces. De zichtbare laag verf of lak bepaalt het definitieve resultaat, maar er gaan altijd een pak stappen aan vooraf.

Er bestaan geen omstandigheden waarbij verfkwast en verfpot zomaar bovengehaald worden. De zogenaamd ‘voorbereidende werkzaamheden’ nemen zelfs het leeuwendeel van de tijd in beslag. Meer dan het eigenlijke verven. Ze zijn dan ook cruciaal in het ruimere verhaal en worden door professionals met extra zorg en aandacht uitgevoerd.

De stappen worden doorgaans chronologisch doorlopen en zijn, afhankelijk van de situatie of de ondergrond, wel of niet allemaal nodig.

  1. De ondergrond repareren
  2. Ontvetten van de ondergrond
  3. Schuren van het oppervlak
  4. Afplakken
  5. Grondverf aanbrengen

1. De ondergrond repareren

Verf hecht liefst en best op een vlakke ondergrond. Dat betekent dat elke verfbeurt start met het nauwgezet dichten van gaten of oneffenheden en het opvullen van deuken en blutsen, of het nu om steen, hout of metaal gaat. Een beschadigd oppervlak met een nieuwe verflaag blijft nog altijd een beschadigd oppervlak. Dit is bovendien een logisch moment om eventuele reparaties uit te voeren en na afloop langer van een gaaf geverfd eindresultaat te genieten. 

Oude verflagen verwijderen is vooral nodig als die zichtbare sporen van ouderdom of beschadiging vertonen: blaasjes, verf die loslaat, scheuren … De kans is groot dat de beschadigingen zich onder de nieuwe verflaag gewoon verderzetten en dan is een pak werk voor niets geweest. 

2. Ontvetten van de ondergrond

Eerst maak je het oppervlak zo proper mogelijk zodat de verf in de eindfase optimaal hecht. Er bestaan tal van middelen die ontvettende eigenschappen hebben. Van belang is vooral dat elk hoekje en elk kantje meegenomen wordt én dat alles nadien netjes droogt voor de volgende stap aan de beurt is.

3. Schuren van het oppervlak

Na het ontvetten halen we de schuurmachine boven. Start met een grove korrel en werk steeds fijner. Detailwerk gebeurt met de hand. Zeker op hout is het effect van schuren optimaal. 

Schuren hoeft geen synoniem te zijn met het volledig blootleggen van het originele materiaal. Het komt er vooral op aan een glad aanvoelende laag te creëren. Op microniveau is die glad aanvoelende laag eigenlijk ruw, wat er straks voor zorgt dat verf zich uitstekend zal hechten. Stof af met een droge, zachte doek en hou de stofzuiger in de buurt maar laat vochtige doeken en ontvetters in deze fase aan de kant.

4. Afplakken

Om vlot te kunnen schilderen, om rechte lijnen te creëren, om oppervlakken van elkaar te scheiden, om kleine ongelukjes te voorkomen: afplakken is een belangrijke fase in de voorbereiding. Het gebeurt secuur en nauwgezet.

Ongeacht de specifieke tape die gebruikt wordt, is het goed om weten dat de meeste fouten nadien gebeuren. Tape die te lang blijft zitten – nadat de verf opgedroogd is – krijg je moeilijk nog verwijderd zonder opnieuw schade te veroorzaken.

5. Grondverf aanbrengen

Een basislaag die de verbinding legt tussen het oppervlak en de verf of lak, dat is de grondlaag. Er bestaan specifieke grondverven voor elke grondlaag, net omdat die allemaal eigen nuances en eigenschappen hebben. 

Bij metaal of kunststof spreekt men van een ‘primer’, op stucwerk heet het ‘voorstrijkmiddel’ en in de meeste andere gevallen zal ‘grondverf’ de lading dekken. Grondverf focust op het creëren van een egale ondergrond, voorstrijkmiddel voorkomt dat de ondergrond te veel verf opzuigt en een primer legt de nadruk op hechting omdat kunststof en metaal van nature glad zijn.

Haal de verfborstel boven!

De voorbereiding zit erop, alles staat klaar om aan de afwerkende verflaag te beginnen. Haal die verfkwast, verfroller of spuitmachine maar boven. 

Of beter nog: contacteer Schildersbedrijf Pattyn! 

Plannen om je woning of bedrijfsgebouw te laten schilderen? Laat je adviseren.

Schildersbedrijf Pattyn heeft meer dan 75 jaar ervaring met het schilderen en onderhouden van woningen, industriële installaties, bedrijfsgebouwen en openbare infrastructuren. Wij kunnen elk schilderproject aan. Heb je plannen om te schilderen? Contacteer ons om ze samen met jou te bespreken. We maken er graag tijd voor.

Maak een afspraak