Schilderen op metaal

We hebben het de voorbije maanden vooral gehad over het schilderen van binnenmuren en buitengevels. Wanneer onze schilders aan de slag zijn vragen klanten wel eens hoe ze zelf bijvoorbeeld hun metalen hekwerk kunnen herschilderen.

Metaal schilderen is niet hetzelfde als een muur schilderen

Metaal schilderen is anders dan het schilderen van muren. Een metalen tuinhek schilderen vraagt net zoals andere schilderwerken de nodige voorbereiding. Metaal is onderhevig aan roest (oxidatie). Regelmatig onderhoud is daarom sterk aangewezen.

Vooraleer je aan de slag gaat met een verfborstel schuur je het metaal zeer grondig met een staalborstel of met grof schuurpapier en maak je het metaal stofvrij. indien nodig moet de ondergrond voorafgaand ontvet worden. Dit kan met een oplossing van water en een scheutje ammoniak.

Gebruik hierbij een stofmasker, een veiligheidsbril en handschoenen. Losgekomen roestdeeltjes zijn niet de beste vriend van je longen, ogen en handen.

Om roestwering te voorkomen kun je een grondlaag schilderen. Hiervoor gebruik je het een roestwerende primer, vroeger ook wel gekend onder de naam ‘menie’.

Schilderen met metaalverf

Als de primer goed droog is, kun je het hek schilderen. Je kiest daarvoor specifieke metaalverf omdat deze extra bescherming biedt tegen corrosie bij matige belasting. Net zoals bij andere schilderwerken vermijd je best om te schilderen in fel, rechtstreeks zonlicht: de verf droogt dan te snel, waardoor kleine barstjes in de verflaag kunnen ontstaan.

Je mag op het metalen hekwerk gerust 2 of 3 lagen aanbrengen. Kwaliteit en duurzaamheid zijn immers evenredig met de aangebrachte laagdiktes. Best maximaal 1 laag per dag zodat bij het schilderen de vorige verflaag goed is uitgedroogd. Na de volledige behandeling schittert je hekwerk weer als nieuw!

Vraag advies aan een expert

Schildersbedrijf Pattyn heeft meer dan 75 jaar ervaring met het schilderen en onderhouden van industriële installaties, bedrijfsgebouwen, openbare infrastructuren en woningen. Wij volgen de innovaties in onze sector op de voet. Heeft u vragen over uw project? Contacteer ons om uw plannen te bespreken. We maken er graag tijd voor.