De zomer nodigt uit tot het klussen buitenshuis, hierbij denken we ook aan het schilderen van de gevel van je woning, je tuinhuis en ander schrijnwerk, de gemetste tuinafscheiding… Het is belangrijk om hierbij doordacht te werk te gaan, aangezien het karakter van je woning niet enkel bepaald wordt door de binnenkant van je woning, maar ook door de buitenkant. We zetten een aantal tips van Paintfactory op een rijtje.

1) Kies kleuren die bij de bouwstijl van je huis passen

Bij eenvoudige en kleine huizen is het raadzaam om minder kleuren te gebruiken dan bij grote en complexe woningen. Het evenwicht vinden in het kleurgebruik is een uitdaging, aangezien te weinig kleuren je huis saai laten lijken en teveel kleurgebruik nogal overweldigend kan overkomen. Het kleurenpalet dat je binnenshuis hebt gebruikt, kan een basis zijn voor de kleurkeuze aan de buitenkant zodat het een evenwichtig geheel vormt.

2) Gebruik de prikkels in je omgeving

Wanneer je door je buurt loopt, zijn er huizen die je in meerdere of mindere mate aantrekken. Noteer de dingen die je aanspreken: hou je van huizen waar het schrijnwerk mee in de gevel wordt opgenomen, of gaat je voorkeur eerder uit naar de woningen waar contrasterende kleuren zijn gebruikt, zodat het schrijnwerk er uit springt? Baseer je voor de keuze van je kleurenschema niet enkel op wat de buren met hun huis hebben gedaan, maar kijk ook naar de kleuren die in het landschap rond je woning voorkomen.

3) Bekijk de delen die niet geschilderd moeten worden

Uiteraard zijn er ook delen van de woning die niet geverfd moeten worden, zo denken we bijvoorbeeld aan het dak, of ramen en deuren in aluminium. Probeer de tinten van de te schilderen oppervlakken af te stemmen op de kleur van deze vaste delen om een mooi geheel te vormen. Indien je je baksteen niet gaat schilderen, kijk dan of er in de baksteen kleuren voorkomen die je kan gebruiken voor de te schilderen delen.

4) Hou rekening met de grootte van je woning en het te schilderen oppervlak

Bij moderne woningen worden heel vaak donkere tinten gebruikt: de donkere gevel zorgt ervoor dat de bouwstijl van de woning wordt benadrukt en tekent mooi af met het landschap. Wanneer je een kleine woning hebt, kan je beter kiezen voor lichte kleuren aangezien deze je woning groter later lijken in tegenstelling tot donkere gevels die je huis kleiner maken. De moderne tijdloze look gaat nog steeds gepaard met strak wit.

Bij het kiezen van een kleur op een staalkaart, moet je er rekening mee houden dat bij gebruik van de kleur over een grotere oppervlakte deze lichter gaat lijken dan op de staalkaart. Je kan dan beter gaan voor een iets donkerder tint dan je oorspronkelijk in gedachten had. Om een goed beeld te krijgen van de kleuren, kan je de kleurstalen ook buiten bekijken, maar doe dit nooit in direct zonlicht omdat dit de kleur vervormt.

5) Contrast of harmonie?

Het gebruik van kleuren zal de architectuur van de woning beïnvloeden. Een valkuil hierbij is dat  de gebruikte contrasterende kleuren met elkaar kunnen gaan vloeken. Je kan best verschillende accenten van één kleurfamilie laten samenspelen, waarbij je je baseert op de kleur van de gevel. Om bij een renovatie authentieke gevelelementen beter te laten uitkomen, kan je voor de nieuwe gevelpartij wel contrasterende kleuren gebruiken.

6) Zorg voor balans

Je woning kan uit balans geraken wanneer je teveel kleuren gebruikt aan één kant van het huis. Door de kleuren gelijkmatig te verdelen over het hele gebouw, ga je een evenwicht creëren. Functionele, maar onaantrekkelijke elementen zoals goten en regenpijpen kan je in dezelfde kleur schilderen als de gevel, zodat ze minder aanwezig zijn op de voorgrond.

7) Kleurverlies voorkomen

Bij de keuze van de kleur van de gevels, moet je rekening houden met de hoeveel zonlicht die op de gevel valt. De hoeveelheid licht heeft een invloed op de duurzaamheid van de kleur, waardoor gevels die veel zon krijgen sneller zullen gaan verbleken. Je kan best kwaliteitsvolle gevelverf gebruiken om langer plezier te hebben van je schilderwerk. Donker gekleurde gevels absorberen warmte en krijgen vaker problemen met vocht dan muren die in lichte kleuren geverfd zijn.

8) Hoe de kleur van het schrijnwerk de stijl van je huis kan bepalen

De stijl van je huis wordt voor een groot stuk bepaald door de kleur van je ramen en deuren. Wanneer je dezelfde kleur als de gevel gebruikt, loop je het risico dat je woning een onafgewerkte indruk geeft. Donkere kleuren kunnen ervoor zorgen dat je ramen de indruk geven dat er kaders aan de muur hangen. De meest veilige keuze voor het schrijnwerk, is een lichtere tint te kiezen dan de kleur van de gevel.

9) Wat met de garagepoort?

Wil je je huis groter laten lijken, dan kan je best de garagepoort in dezelfde kleur schilderen als de gevel. Door de garagepoort in dezelfde kleur als de ramen en voordeur te schilderen, ga je je gevel in vakjes verdelen en komt de nadruk teveel op de deuren liggen. Daarom is het beter om de garagepoort te laten harmoniëren met de rest van de gevel in plaats van ze ermee te laten contrasteren.

10) Sfeer creëren met de tuinmuren

Je hebt het ongetwijfeld al eens meegemaakt: verblind worden door de reflectie van zonlicht op een helwitte tuintafel. Dit onaangename effect kan je ook krijgen door je tuinmuur helwit te schilderen. Koelere kleuren, zoals blauw of grijs, kan je zeker gebruiken voor muren waar veel zonlicht op komt. Het gevaar van het gebruik van felle kleurtjes, bestaat erin dat je ze misschien sneller beu gaat zijn, maar het kan natuurlijk wel. Om de juiste kleur te kiezen voor je terras- of tuinmuur, moet je weten welke sfeer je graag wil scheppen. Hou je van de Middellandse zee, dan kan je wit en helder blauw gaan combineren. Voor fris en vrolijk zijn geel en fel groen de juiste kleuren. Bloedrood en terracotta geven een warme sfeer. Neutrale tinten zoals lichtgrijs, beige en gebroken wit voorkomen dat je muur gaat overheersen. Aangezien aan de noordkant weinig zon komt, kan je best deze muren warmte laten uitstralen met okertinten. Je gebruikt hiervoor best geen koele, sombere kleur.

Geen zin of tijd om zelf aan de slag te gaan? Neem even contact op met ons. We luisteren graag naar jouw verhaal en maken een passende offerte op.

(Bron: www.paintfactory.be)