De voorbije dagen hebben we het ondervonden: het wordt kouder. ‘s Morgens zakt de temperatuur al snel onder de 5 graden. Is het dan de moeite om je woning te laten schilderen, vroegen we ons af. Wat het schilderen van je interieur betreft: gewoon doen. Binnendeuren en binnenmuren kan je in de winter met dezelfde verftechnieken en een perfecte afwerking laten schilderen. Wat de buitenkant van je woning betreft: daar bestaat vandaag nog steeds verwarring over bij veel mensen.

Buiten schilderen in de winter

Ten onrechte denken veel mensen dat het geen goed idee is om in de winter hun huis te laten verven. Dit vormt, althans voor Pattyn, geen enkel probleem. Er zijn een aantal zaken waarmee je rekening moet houden:

  • Temperatuur

Er was een tijd dat je niet kon schilderen wanneer de temperatuur onder de 10 – 15 graden zakte. Gelukkig bestaat er vandaag winterverf die dezelfde resultaten geeft als de klassieke verf die gebruikt wordt gedurende de minder koude dagen. Zelfs wanneer de buitentemperatuur zakt tot amper enkele graden boven het vriespunt, is het nog mogelijk om goede schilderwerken af te leveren.

  • Luchtvochtigheid

Niet zozeer de temperatuur, maar de luchtvochtigheid is vandaag bepalend voor een goed eindresultaat van je schilderwerken. Het is zelfs zo dat het beter is om op een koude winterdag te schilderen met een lage luchtvochtigheid dan op een warme, vochtige zomerdag. Een professionele schilder maakt daarom gebruik van verf die bestand is tegen een luchtvochtigheid van 85%.

  • Weersomstandigheden

Het spreekt voor zich dat het minder evident is om een woning te schilderen bij regen, sneeuw en wind. Zelfs zonder regen of sneeuw kan de wind de pret behoorlijk bederven: stof kan zich vastzetten op pas geverfde muren. Wanneer de muren uitgedroogd zijn, zie je meestal pas de schade. Daarom laten we bij Pattyn niets aan het toeval over. Bij regen, sneeuw of wind treffen we de nodige voorbereidingen zodat we jouw woning even professioneel kunnen schilderen als bij goed weer.

Checklist voor deze winter

1. Het te schilderen oppervlak moet zo droog mogelijk zijn

Beter koud en droog dan warm en vochtig. Gaat het volgende week regenen of sneeuwen? Tref de juiste voorbereidingen. Wij kunnen je hierbij helpen.

2. Een goede voorbereiding is al de helft van het eindresultaat

Bij slechte weersomstandigheden pakken we jouw huis letterlijk in. Bij Pattyn zijn we gewoon om in dergelijke  omstandigheden te werken.

3. Ga voor een schilder met aantoonbare expertise in complexe situaties

Onze schilders hebben een ruime ervaring met ondermeer industriële schilderwerken in zeer specifieke omstandigheden. Hierdoor weten zij welke verftechnieken ze moeten toepassen om in elke situatie een zeer goed resultaat te bekomen.

Wij streven net zoals jij naar een langdurig resultaat. Geen half werk!

Schilderen is onze passie: al meer dan 70 jaar

Schildersbedrijf Pattyn heeft meer dan 70 jaar ervaring met het schilderen en onderhouden van industriële installaties, bedrijfsgebouwen, openbare infrastructuren en woningen. Ook uw huis verven wij, zowel buiten als binnen. Contacteer ons om uw plannen te bespreken. We maken er graag tijd voor.