Na 20 jaar wil één van onze klanten in het voorjaar zijn bakstenen buitengevel laten herschilderen. Onze klant woont in een landelijke omgeving. De woning heeft een grote tuin en kijkt uit op achterliggende weiden. We zien dat de muren na 20 jaar nog in een vrij goede staat zijn.  Onze schilders deden enkele vaststellingen.

Hier en daar scheurtjes en kapotte voegen

Elk schilderwerk begint met een grondige inspectie van de muur in zijn huidige toestand. De muur heeft niet alleen deze winter moeten doorstaan. Na 20 jaar vertoont de muur hier en daar enkele scheurtjes en zijn op verschillende plaatsen de voegen tussen de bakstenen beschadigd of helemaal verdwenen. Dit pakken we eerst aan. Eventueel moeten we de voegen opnieuw ‘inslijpen’ en kunnen we ze pas daarna herstellen.

Mos en groenvorming

We kunnen niet genoeg benadrukken: Je buitengevel is pas klaar om te schilderen wanneer hij proper is. Onze klant woont in een landelijke omgeving. In de tuin staan nogal wat bomen waardoor er op de muren mos en groenvormingvoorkomen. Die gaan we eerst vakkundig verwijderen alvorens opnieuw te schilderen. We hebben een droge en zonnige dag uitgekozen om de onderhoudswerken te doen. Dat maakt het werk niet alleen aangenamer maar ook makkelijker. Wanneer we met de schilderwerken zelf beginnen, moeten we op een droge muur kunnen schilderen.

Onderaan de muur bevindt zich de gevelplint. Als het mogelijk is, graven we een steen dieper. We maken de onderkant van de muur met de gevelplint volledig zandvrij en laten de muur opdrogen.

Opstijgend vocht

Onze 20-jarige muur heeft gelukkig geen last van opstijgend vocht. Bij oude woningen is dit nochtans dikwijls een probleem dat eerst moet worden opgelost. In ‘Vijf tips om je woning klaar te maken voor de zomer’ leggen we uit hoe we dit aanpakken.

Poedervorming op de muur verwijderen

We hebben daarentegen wel te maken met losgekomen oude verf en poedervorming. De nieuwe verf moet zich goed kunnen hechten op de bakstenen. Afhankelijk van de situatie gaan we met een speciale fixerende hechtingsprimer werken om zeker te zijn dat het nieuwe verfsysteem bestand is om de komende jaren te weerstaan aan de natuurelementen.

Planten en ramen beschermen

Er staan langs de muur enkele struiken. Die dekken we af met ademende afschermdoeken. De kozijnen en het houtwerk aan ramen en deuren plakken we af met geschikte schilderstape (uv-bestendig, zodat er na verwijdering geen lijmresten achterblijven) alvorens we aan het schilderwerk zelf beginnen.

Niks aan het toeval overlaten

Zo zie je maar: als schilder moet je niet alleen een verfborstel kunnen hanteren. Wij nemen ruim onze tijd om perfect schilderwerk te kunnen afleveren. Alle omstandigheden moeten optimaal zijn. Dit maakt dat klanten van 20 jaar geleden ons vandaag vragen om hun toenmalige nieuwbouwwoning opnieuw met verf te laten opfrissen.

Vraag advies aan een expert

Schildersbedrijf Pattyn heeft meer dan 75 jaar ervaring met het schilderen en onderhouden van industriële installaties, bedrijfsgebouwen, openbare infrastructuren en woningen. Wij volgen de innovaties in onze sector op de voet. Heeft u vragen over uw project? Contacteer ons om uw plannen te bespreken. We maken er graag tijd voor.