Het antwoord op de vraag waarom je nu pas van kalkverf hoort, is even helder als duidelijk: omdat synthetische verf lange tijd prioriteit kreeg. De hedendaagse heropleving van natuurlijke materialen, gekoppeld aan een beetje gezonde nostalgie, hebben kalkverf weer helemaal teruggebracht en dat is 100% terecht.

Kalkverf is geen recente uitvinding. Stallen worden al eeuwen ‘gekalkt’ om ze te beschermen tegen vocht en daarmee is meteen een belangrijke eigenschap benoemd: kalkverf is vocht- en schimmelwerend. Om precies te zijn: kalkverf ‘ademt’ en laat het vocht uit de muur ontsnappen door er geen luchtdichte laag op te vormen. Je kan er om die reden ook nieuwbouwwoningen (die nog deels aan het uitdrogen zijn) sneller mee verven. Kalkverf heeft bovendien brandvertragende eigenschappen en we hebben nog nooit iemand horen beweren dat die niet meegenomen zijn.

Na één alinea mag het duidelijk zijn: kalkverf is aan een revival toe. Het is een duurzamer product dan synthetische verf en het heeft nog een aantal onmiskenbare troeven. Maar … wat is kalkverf precies?

Wat is kalkverf?

Kalk, krijt en kalei, ze lijken vooral in naam goed op elkaar en geven telkens een verschillend resultaat. Kalken gebeurt – ah ja – met kalkverf en levert een fijnere afwerking op dan kalei, wat eigenlijk het aanbrengen van een laag kalkpleister is. Krijtverf is nog iets helemaal anders, met een egaler en bijna fluwelen effect.

Het is een logische veronderstelling dat ‘kalk’ het basisbestanddeel van kalkverf is. Het natuurproduct kalk bindt en dekt goed, wat zonder veel extra toevoegingen meteen een bruikbaar verfmateriaal oplevert. Vooral door met lagen, kwaststrepen en overlappingen te variëren krijgt de – professionele – schilder structuur, textuur en tint in de zaak en op de muur. Een basiskennis en een mate van techniekbeheersing is handig en de beste garantie op een uitstekend eindresultaat: kalkverf is een beetje kunst

Stel uw vragen aan onze specialisten

De kunst van kalkverf

Zie je een schilder kalkverf aanbrengen met een verfrol dan bel je zo snel mogelijk naar Schildersbedrijf Pattyn. Kalkverf is een techniekverf die sterker wordt dankzij zichtbare borstelstrepen, verschillende lagen en kleurnuances. Ze zorgt voor een authentieke, doorleefde look die naarmate de tijd voorbijglijdt nog krachtiger zal worden. Licht speelt erop in en je zal merken dat ‘mat’ helemaal niet hetzelfde is als ‘dof’.

Verwacht je dus aan strepen, aan reliëf en diepte. Aan variatie, ook later nog. Dit is verf die deel uitmaakt van de ruimte, en die meer doet dan er een beetje kleur aan geven. De tijd dat kalkverf synoniem was met witte vegen op je kleding en een altijddurende stoflaag ligt lang achter ons.

Kalkverf werd door de synthetische varianten tijdelijk in de verdrukking gedwongen maar de natuurlijk pigmenten lijken minder kunstmatig en dat maakt kalkverf uitstekend geschikt voor rennovaties en restauratieprojecten. Het doet ‘vandaag’ passen bij ‘vroeger’. Dit is verf die deel uitmaakt van de ruimte, en die meer doet dan er een beetje kleur aan geven. Gebruikssporen en tekenen van veroudering (noem het ervaring, beleving en levenswijsheid …) maken daar deel van uit. Een bedreven en gedreven schilder speelt met de contrasten en de glans, creëert diepte en nuances, en versterkt dat effect nog. Het eindresultaat zal opvallen. Omdat het natuurlijk is, een licht nostalgische vibe uitstraalt en bijna letterlijk meeleeft met de kamer.

Kalkverf is een keuze

Kalkverf is een duurzame, milieuvriendelijke, gezonde muurverf en een bewuste keuze. Kalkverf vergt vakmanschap, ademt en lijkt te leven. De poreuze authenticiteit zorgt voor sfeer – landelijk of net industrieel – en verandert met het invallend licht, wat van kalkverf meteen het eerste decoratieve element in de ruimte maakt.

Kalkverf is toe aan een welverdiende heropleving!

Neem contact op met Schildersbedrijf Pattyn

Plannen om je woning of bedrijfsgebouw te laten schilderen? Laat je adviseren.

Schildersbedrijf Pattyn heeft meer dan 75 jaar ervaring met het schilderen en onderhouden van woningen, industriële installaties, bedrijfsgebouwen en openbare infrastructuren. Wij kunnen elk schilderproject aan. Heb je plannen om te schilderen? Contacteer ons om ze samen met jou te bespreken. We maken er graag tijd voor.

Maak een afspraak