Binnenmuren, buitengevels, ramen en deuren schilderen is iets wat je over het algemeen graag doet omdat je er direct resultaat van ziet. Een plafond verven daarentegen, is voor veel mensen geen leuk werk. Je schildert voortdurend boven je hoofd. Dat wordt al snel vermoeiend. De te schilderen oppervlakken zijn ook dikwijls vrij groot. Hoe pakken wij dit aan?

  • Lampen en gordijnen verwijderen

Eerst maken we de ruimte leeg en verwijderen we alle plafondlampen en gordijnen. Je kan dit uiteraard ook al zelf doen.

  • Meubelen verwijderen of afdekken

Afhankelijk van de hoogte van de ruimte die moet geschilderd worden, werken we met ladders of met een rolsteiger. Zorg ervoor dat alle losse meubelen verwijderd zijn. Vaste meubelen worden uiteraard volledig afgedekt met bijvoorbeeld plastiekfolie.

  • Vloer en muren beschermen

Wanneer we een plafond schilderen, dan worden de vloeren tot in de kleinste hoekjes bedekt met afdekkarton. Wanneer de muren reeds afgewerkt zijn, worden deze ook afgedekt met een kwalitatieve afdektape waar de scheiding tussen muur en plafond zich bevindt. Vooral in oudere woningen zie je dat de scheiding tussen de muren en het plafond niet helemaal recht is. Dit is op zich geen probleem. Visueel is het beter om dan enkele millimeters onder het plafond de scheiding te maken i.p.v. te proberen om exact af te meten op de scheiding zelf.

  • Wegwerken van scheurtjes en oneffenheden

Die worden vakkundig weggewerkt door te plamuren en nadien nog eens op te schuren. We trachten hierbij zo weinig mogelijk stofontwikkeling te veroorzaken. Nadat we het plafond nog eens grondig gereinigd hebben, staat het klaar om te verven.

De schilderwerken

Voor de schilderwerken zelf gebruiken we kwalitatieve verfrollen en schilderen we het liefst overdag bij een gemiddelde temperatuur van 15°C. In tegenstelling tot wat sommige mensen intuïtief denken, is extra verwarming in de ruimte niet nodig. De verf moet rustig kunnen drogen. Hoe sneller je verfsysteem uitdroogt, hoe minder goed de hechting op de ondergrond zal zijn.  Eveneens is het belangrijk om in één ononderbroken tijdspanne het plafond te verven, zonder tussenpauzes. Men heet dit “nat-in-nat” rollen. Indien je halverwege zou stoppen en na droging van de aangebrachte verf daarnaast verder schilderen, zal dit zich wellicht uittekenen. Om een gekartelde scheidingslijn te vermijden, verwijderen we direct na het schilderen de afdektape tussen het plafond en de muren.

Schilderen is onze passie: al meer dan 70 jaar

Schildersbedrijf Pattyn heeft meer dan 70 jaar ervaring met het schilderen en onderhouden van industriële installaties, bedrijfsgebouwen, openbare infrastructuren en woningen. Ook uw huis verven wij, zowel buiten als binnen. Contacteer ons om uw plannen te bespreken. We maken er graag tijd voor.