De badkamer schilderen leek ooit een gek plan. Tegeltjes, toch? Nee, niet noodzakelijk. Met een beetje goede achtergrondinformatie behoort een geverfde badkamer perfect tot de mogelijkheden. Zeker als je met een aantal zaken rekening houdt.

Opgepast: de doorsneebadkamer blijft een uitdaging voor elke schilder. Zelfs in de allerkleinste badkamer tref je verschillende ondergronden aan, die elk om een gespecialiseerde aanpak vragen. Mr. Bean-gewijs een staaf dynamiet in de pot verf steken, brengt geen zoden aan de dijk. Een deur, het raamwerk of de plinten behandel je niet op dezelfde wijze als die radiator en dan hebben we het nog niet over eventuele badkamermeubels gehad. Zelfs de muren, wanden en het plafond verschillen in functie en gebruik, terwijl één constante – vocht – de uitdaging nog wat groter maakt. 

Het vereist kennis en behoorlijk wat vakmanschap om van de badkamer een waar kunststukje te maken. De badkamer is dan ook een atypische ruimte in een woning. Hier gebeuren zaken die enkel hier kunnen. En voor je fantasie op hol slaat: we hebben het over de was en eventueel de plas. Een bad nemen of douchen. Dingen die – ten eerste – een bepaald aanpassingsvermogen vragen van de ruimte zelf en – ten tweede – ook de nodige wellness en rust in zich mogen dragen. Praktisch en comfortabel dus, liefst samen. Het zorgt ervoor dat je van badkamerverf kwaliteiten verwacht die je doorgaans buiten aantreft, met de look-and-feel en de handige eigenschappen die bij ‘binnen’ passen.

Water in alle vormen

Een goed uitziende badkamer en waterdamp, het blijft een lastige combi. Of beter: verf en water, dat is de lastige combinatie. Ook in goed geventileerde, hedendaagse badkamers valt er niet aan de aanwezigheid van vocht te ontsnappen. Ooit was dat onvermijdelijk synoniem met ‘schimmel’ maar dat is perfect te voorkomen. 

Een waterdichte primer is een evidentie. Net zoals een eindlaag die condens- en waterbestendig is. Die kwaliteitsvolle eindlaag is – graag – ook makkelijk te reinigen. Een badkamer is geen salon: je loopt er slaperig binnen en soms snel weer buiten, in het ochtendlicht of ‘s nachts, alleen of met een partner en kinderen … Het zijn allemaal factoren die een (te) cleane, witte zone in een oogwenk omtoveren tot een rommeltje.

Heel veel water!

De douchewand is een verhaal apart. Vochtwerend en vochtbestendig zijn twee. Een letterlijke stortvloed aan water is zelfs met een specifieke verf lastig uit de ondergrond te houden. Zeker als het een muur – pleister, gips, baksteen – met poreuze eigenschappen betreft. De gereputeerde verfproducenten ontwikkelen wel uitstekende lagen die je als ondergrond een pak extra bescherming bieden maar je hoeft slechts één keer met je waterdichte schoenen door een beek te stappen om te ontdekken dat er geen 100%-zekere garanties bestaan als het over water gaat. 

Professioneel advies is geen overbodige luxe als de badkamer verven op het to-do-lijstje staat. 

Glanzen is goed

Er is een leidraad die kan helpen om het juiste verftype te kiezen. Zijdeglansverf of hoogglansverf zijn doorgaans – de glans zit er voor veel tussen – uitstekend bestand tegen de vochtige badkameromgeving. 

Is er een verschil tussen verf met zijdeglans en hoogglansverf? Jazeker: de zijdeglansverf is minder fel (denk aan ‘zijdezacht’) dan de hoogglanzende verfvariant. 

De badkamer als renovatieproject 

Doorgaans is het schilderen van de badkamer de eindfase van een renovatieproject. Je geeft de ruimte nu eenmaal niet zo makkelijk een nieuwe bestemming. 

Een watervaste, waterwerende, waterbestendige primer is altijd een voorwaarde om een goed eindresultaat te bekomen. Gyproc – gipskarton – bestaat ook in een watervaste variant maar zelfs dan hoort daar de juiste – solventgedragen – muurprimer op te komen. Die watervaste primer heb je sowieso nodig. Ze bestaan in soorten, dus kijk goed op de verpakking om zeker te zijn dat je de juiste kiest voor de ondergrond en de afwerking die je in gedachten hebt. 

Kan je badkamertegels overschilderen?

Bij een badkamerrenovatie kan je er inderdaad voor kiezen de aanwezige wandtegels gewoon te overschilderen. Een nieuwe kleur verandert meteen de energie in de ruimte. Zolang je een speciale primer voor gladde ondergronden gebruikt en afwerkt met een lakverf zijn er veel mogelijkheden. 

Uit de betegelde douche blijf je beter weg. Strikt gezien kan het wel maar de omstandigheden – dampen, condens en rechtstreeks water – vragen om een alternatief dat beter geschikt is dan een laag verf op een gladde ondergrond. 

Kleur als sfeerbepaler

Ontspannen doe je in de juiste tinten. Net als wakker worden, energie tanken, neutraliteit uitstralen en overal bijpassen. Niet toevallig zijn het eigenschappen die je in de badkamer meer of minder belangrijk kan vinden. Een badkamer mag absoluut een oase van rust en ontspanning zijn. Warme, natuurlijke kleuren creëren dat effect als vanzelf. Eventueel kunnen levendige, koelere tinten je ochtendlijke opgewektheid groter maken en ook de combinatie met het badkamermeubilair bepaalt natuurlijk veel. 

Veel hangt af van wat je zelf verwacht. Is de badkamer – met bad – voor jou een echte wellnessplek, of toch vooral functioneel? Is het een eigen plek, of deel je ze met anderen? Kleur en sfeer gaan hand in hand. Een lichter blauw of opvallend groen maken je ’s morgens aangenaam wakker terwijl aardse, zachte tinten de mediterrane vakantiesfeer oproepen en zelfs dat glas rode wijn op de badrand beter laten smaken.  

Schildersbedrijf Pattyn staat je met raad en daad bij.

Contacteer ons vrijblijvend