Dit weekend kon je de BBQ geur al hier en daar opsnuiven. En dan worden de tuinmeubelen weer buiten gezet of hebben ze overwinterd in de tuin. Een grondige opknapbeurt is dan zeker aan te raden. En dat is typisch iets wat we zolang mogelijk uitstellen. We zetten enkele tips op een rijtje zodat je tuinmeubelen de komende zomer er als nieuw uitzien.

Ook al zijn je tuinmeubelen weerbestendig, alle houtsoorten zijn onderhevig aan weer, wind en de felle zon. Wanneer je geschilderde tuinmeubelen hebt, dan zal de verf vroeg of laat afbladderen. Dat is heel normaal en je kan dit perfect opnieuw in orde zetten.

Verschillende houtsoorten = verschillende verftechnieken

De manier van behandelen hangt allemaal samen met het soort materiaal van je tuinmeubelen. Houten tuinmeubelen bestaan in verschillende houtsoorten. De houtsoort bepaalt de duurzaamheid van je tuinset. De duurzaamheid wordt aangeduid in klassen van I (de beste duurzaamheid)  t.e.m. V (de minst goede duurzaamheid).

Tropisch hardhout

Afzelia, teak, bangkirai en meranti zijn de meest voorkomende tropische houtsoorten voor tuinmeubelen. Ze behoren tot de meest duurzame soort waardoor je ze buiten kan laten overwinteren. Wanneer je ze niet behandelt, zullen ze na verloop van tijd een zilvergrijze tint krijgen. Dat is heel normaal. Als je hiermee kan leven, dan volstaat het om je tuinmeubelen één keer per jaar met een natuurlijke zeepoplossing te reinigen en ze af te spoelen met water.  Als je hun oorspronkelijke kleur wil behouden, dan kan je ze het best één tot twee keer per jaar behandelen met een speciale olie die de natuurlijke olie in het hout vervangt. Controleer eerst of er vuil of mos op het hout aanwezig is, en verwijder dit met een houtreinigingsmiddel. Beter nog: voorkom dit door ze regelmatig met een harde borstel te reinigen doorheen het jaar. Mocht het hout toch grijs beginnen worden omdat het te lang geleden is dat je het behandeld hebt, dan bestaan er in de handel producten waarmee je het de oorspronkelijke kleur kan teruggeven.

Zachthout

Sommige tuinmeubelen worden ook gemaakt uit zachte houtsoorten zoals vuren of grenen. Dit hout is niet bestemd tegen houtrot en schimmels en moet voorbehandeld worden met impregneerolie. Tuinafsluitingen zijn dikwijls van zachthout gemaakt. In ‘Je tuinafsluiting schilderen: zo doe je dat.’ leggen we uit hoe je je tuinafsluiting met een gekleurde beits kan behandelen.

Geschilderde houten tuinmeubelen

Hierbij is de voorbereiding het belangrijkste werk. De verf van je geschilderde houten tuintafel zal na verloop van tijd afbladderen. Dan komt het erop aan om alle loshangende verf zo goed mogelijk te verwijderen en de tafel goed op te schuren. Enkel op die manier zal de nieuwe verflaag goed blijven aanhechten op de tafel en kan je beginnen te schilderen. De meeste verfproducenten hebben in hun gamma zowel houtbeschermende verf als een primer die goed samen gaan. Geschilderd hout dat reeds geïmpregneerd is, hoef je niet opnieuw met een primer te behandelen. Onbehandeld hout moet je wel eerst met een primer behandelen en dan pas kan je er een nieuwe kleur aan geven.

Woning, winkel, kantoor of bedrijfsgebouw schilderen?

Heb je hierover vragen? Schildersbedrijf Pattyn heeft meer dan 75 jaar ervaring met het schilderen van woningen, winkelruimtes, kantoren en bedrijfsgebouwen. Contacteer ons om jouw plannen te bespreken. We maken er graag tijd voor.