Het is deze tijd van het jaar behoorlijk koud. En dan hebben veel van onze woningen het hard te verduren. We hebben centrale verwarming, maar willen liefst niet heel de dag onze thermostaat op 23 graden zetten. De warmte ontsnapt naar buiten waar tocht en koude naar binnen komen. Niet ideaal dus.

Wat kunnen we doen om de koude buiten te houden?

Waar komt de tocht en de kou vandaan?

In oudere woningen zijn vooral deuren en ramen de boosdoeners. Van onder de voordeur komt de wind zo binnengewaaid. Ramen met enkel glas laten de kou ook gemakkelijk door. Los daarvan zou het ook kunnen zijn dat je woning gewoonweg niet goed is geïsoleerd. Met enkele eenvoudige maatregelen kun je het energieverbruik al goed onder controle houden en hou je het binnen toch aangenaam warm tijdens de koude dagen.

Anti-tochtborstels plaatsen

Neem eerst je voordeur onder handen. Daar komt dikwijls de meeste kou binnen. Anti-tochtborstels kan je makkelijk zelf aan de onderkant van de deur bevestigen. Ze houden een groot deel van de tocht buiten.

Dubbel glas laten plaatsen

Dubbel glas plaatsen doe je niet zomaar eventjes tussendoor. Wat je wel kan doen om kou en tocht zoveel mogelijk buiten te houden aan ramen met enkel glas: gordijnen dicht doen of waar het kan, planten op de vensterbank plaatsen. Het is geen definitieve oplossing maar het helpt alleszins. Op termijn is het alleszins beter om enkel glas te vervangen door dubbel glas. En dan is het wellicht het ideale moment om meteen ook de isolatie van je muren even na te kijken.

CV ketel laten nakijken

Elk jaar moet je sowieso je CV ketel laten nakijken door een expert. Hij kan zien of je CV ketel nog voldoende warmte afgeeft en kan ook de leidingen ontluchten. Lucht in de leidingen is een normaal fenomeen. Door de leidingen te ontluchten verhoogt het rendement van je verwarmingsinstallatie.

Binnenmuren isoleren

Slecht geïsoleerde muren zorgen ervoor dat zowel koude als vocht je woning binnendringen: je binnenmuren voelen koud aan. In het slechtste geval ontstaan er ook vochtplekken en schimmel op de muren. Binnenmuren kun je eventueel extra isoleren door ze te laten behandelen met isolerende verf. Isolerende verfsystemen hebben hun nut bewezen voor niet of slecht geïsoleerde muren. Ze houden in de winter de koude buiten en in de zomer zorgen ze ervoor dat je huis aangenaam koel blijft.

Vraag advies aan een expert

Schildersbedrijf Pattyn heeft meer dan 70 jaar ervaring met het schilderen en onderhouden van industriële installaties, bedrijfsgebouwen, openbare infrastructuren en woningen. Wij schilderen ook uw woning. Heeft u vragen over uw project? Contacteer ons om uw plannen te bespreken. We maken er graag tijd voor.