Wie vakmanschap wenst, doet beroep op een vakman. Het klinkt logisch, dat is het ook, en het gaat zeker op voor de huisschilder. Toch zijn er een aantal zaken die je eventueel zelf kan doen om je schilder een kwastje toe te steken. 

First things first: een goede huisschilder is een professional. Opgeleid, ervaren, met kennis van zaken. Soms zegt men dat je 10.000 uren oefening nodig hebt om een stiel helemaal meester te worden. Waar of niet, het betekent vooral dat de gemiddelde huis-tuin-en-keukenschilder zelden of nooit in de buurt van de professionele huisschilder komt. Wat dus niet wil zeggen dat je geen handje kan toesteken.

1. Bezint eer ge begint

Zoals met alles: eerst denken, dan doen. Oké, er zijn er die hun leven anders vormgeven maar als het over schilderen gaat, hou je deze gouden regel aan. Een huis of een kamer schilderen kost tijd, energie en een beetje centen. Liefst geniet je er lange tijd van, dus elke week een nieuwe kleurtje kiezen en de verfrol bovenhalen, is geen topidee. 

Een nieuwe verflaag kan een start zijn, of een afsluiter. Het kan in een ruimer project passen of net zeer specifiek en gericht zijn. Het is zelden ‘zomaar’, ook al omdat een kamer of huis schilderen niet op één, twee, drie lukt. Ook over de kleurkeuze mag je gerust een nachtje slapen, om te voorkomen dat je er later nachten van wakker moet liggen. 

2. Meten is weten

Wanneer de professional een offerte komt maken, mikt hij een lichtje tussen muren, neemt notities en gaat vervolgens aan het rekenen en tellen. Gewapend met zijn laserafstandsmeter bekomt hij een totaal dat doorgaans niet zo heel ver afwijkt van de realiteit. Gelukkig, want nattevingerwerk en verf gaan niet goed samen. 

Je kan de berekeningen ook zelf eens maken. Vergeet de plafonds niet mee te tellen, trek deuren en ramen van het totaal af en laat de eventuele plinten en trappen niet achterwege. 

3. Kiezen is verliezen

Elke verfsoort, elk type, elke materiaalkeuze … ze hebben allemaal unieke kwaliteiten, voordelen en aandachtspunten. ‘Een potje verf’ bestaat niet, de beste verf voor jouw specifieke verwachtingen en wensen wel. De truc is die te vinden.  

Hier komen we stilaan in de buurt van de vraag ‘Hebben we een professionele huisschilder nodig of niet?’ en als het antwoord daarop ‘ja’ is: ‘In welke mate kunnen we die man of vrouw bijstaan?’ En: ‘Hoe groot is het risico dat onze hulp een omgekeerd effect heeft en net meer werk oplevert?’

4. Een goede voorbereiding ontlast de huisschilder

Oude verf verwijderen, scheuren en gaten opvullen, deuren afnemen, ramen afplakken … het zijn de zaken waaraan je denkt als het gaat over een handje toesteken. Niet de plezantste werkjes, tijdrovend ook, en dus de ideale jobs voor de tijdelijke schildersknecht die je op dat moment wil zijn. Klopt helemaal, al blijft het goed om weten dat een slecht opgevuld gat in de muur ook met een uitstekend gelegde verflaag altijd een slecht opgevuld gat in de muur zal blijven. 

Als je bij het woord ‘plamuur’ pakweg aan een vissoort denkt, laat je het misschien toch beter aan de professional over. Afplakken is overigens ook zo’n kunstje waarmee je als enthousiaste helper de mist kan ingaan. 

5. Stap per stap je huis schilderklaar maken

Wel haalbaar, zeker realistisch en gegarandeerde tijdswinst opleverend, zijn de stappen die je eerder al kan zetten: verwijder alles uit de kamer(s) die je wil (laten) schilderden. Hoe leger, hoe liever. Meubels, kadertjes, kabels, alles wat los of niet heel vast zit: weg ermee. Of toch zeker tijdelijk. 

Een stevige oppervlaktereiniging kan je eventueel ook zelf doen. Schrobben, vegen, afstoffen en eventueel zelfs schuren, het zijn zaken die de huisschilder met meer of minder plezier wellicht nog eens overdoet, maar alles wat gedaan is, is gedaan, en gaat dus de tweede keer sneller.

6. Laat de schilder zijn of haar ding doen

Ze weten wat ze doen. Je kan de mannen of vrouwen van het schildersbedrijf natuurlijk altijd plezieren met een kopje koffie of een complimentje maar – als we voor Schildersbedrijf Pattyn spreken – het professionele team dat bij je over de vloer komt, is volledig zelfvoorzienend en iedereen heeft alles bij om de hele dag autonoom verder te werken. 

De organisatie staat op punt, de planning is duidelijk en de droogperiodes tussen verflagen laten zich perfect combineren met andere zinvolle werkjes. 

7. Check en geniet

Alles klaar? Naar wens? Doe gerust zelf nog een check. Is alle afdektape verdwenen? Daar wacht je best niet te lang mee. Ziet de ruimte er perfect als nieuw uit? 

Zet je meubels terug – opletten van de muren! – en vergeet niet te genieten van het resultaat. 

Ik heb een vakman nodig!